SWK Atelierwoningen Kersenboomgaard /Menu
/
VorigeVolgende

Projectomschrijving



Algemeen

Dertig bijzondere atelierwoningen in een oude kersenboomgaard in de wijk Het Zand in Leidsche Rijn. De schuurachtige complexen herbergen woonruimte én atelierruimte voor kunstenaars. Op initiatitief van SWK Kunsthuisvesting en de gemeente Utrecht (Projectbureau Leidsche Rijn en Culturele Zaken) zijn de woningen gebouwd door woningcorporatie Portaal. De atelierwoningen staan in het groen, rondom de boomgaard die ruim 5000 m² groot is. Een kunstzinnige vrijplaats in een groen gebied, waar wordt gewoond en gewerkt. 


Korte geschiedenis

Samenwerking SWK Kunsthuisvesting — woningcorporatie Portaal
en gemeente Utrecht
Vanaf 2001 is SWK030 in gesprek met Projectbureau Leidsche Rijn en Culturele Zaken om woonwerkruimten te realiseren in dit nieuwe stadsdeel. Op basis van behoefteonderzoek onder kunstenaars in de stad, en ondersteund door voornemens uit diverse Collegewerkprogramma’s, wordt in 2004 de boomgaard bij het veilingterrein als locatie aan het project toegewezen.
In juni 2005 tekenen SWK Kunsthuisvesting en stichting Portaal een intentieovereenkomst voor de bouw en huur van dertig atelierwoningen. Nadat de grondposities na jarenlange onderhandelingen tussen gemeente en veiling definitief zijn bepaald, wordt dit voornemen tot bouw en huur tussen Portaal en SWK030 bevestigd in een samenwerkingsovereenkomst (juli 2009). Voor (een gedeelte van) de huur van het ateliergedeelte van de atelierwoningen heeft de gemeente Utrecht in 2009 subsidie verstrekt aan SWK Kunsthuisvesting. In juni 2010 wordt de huurovereenkomst tussen SWK Kunsthuisvesting en Portaal getekend en wordt gestart met de bouw.
 
Ontwerp
Het ontwerp is van Lars Zwart, van architectenbureau op ten noort blijdenstein (ONB). In het ontwerp staat de ontmoeting van het oude en het nieuwe centraal. De woningen zijn ondergebracht in drie grote schuurgebouwen, refererend aan het landelijke verleden van Leidsche Rijn. De buitenzijde van de schuurgebouwen is gemaakt van donker gebeitste, ruwe planken (zwart, grijs en roodbruin), terwijl de binnenzijde juist licht en abstract is vormgegeven. Grote deuren geven een uitnodigende blik naar binnen: Welkom! Hier wordt kunst geoogst!

 'De hoofdtoegang van woningen en ateliers is de grote deur in de voorgevel van de schuur. Hier zitten de bel en de brievenbus. In elk afzonderlijk complex komen tien atelierwoningen. Vanuit de centrale hal heeft de bezoeker toegang tot 10 atelierruimten. De deuren kunnen worden opengezet zodat er één grote expositieruimte ontstaat. De ateliers (totaal ca. 60 m² incl. aandeel algemene ruimte) komen op de begane grond, daarboven komt de woonkamer en daar weer boven de slaapkamers. Bijzonder is de hoge hal in het midden van elk complex. Een smalle opening laat het licht naar binnen. Deze algemene ruimte kan gebruikt worden om werk te exposeren, maar heeft ook een sociale functie. Zo kunnen kunstenaars tentoonstellingen organiseren die door mensen uit de wijk te bezoeken zijn.'